Et, yüksek biyolojik değeri, doyuruculuğu ve içerdiği proteinler açısından insan beslenmesinde ön sırada yer alan bir besin maddesidir. Ette bulunan proteinler insan organizmasında kayba uğrayan proteinleri %100'e varan bir oranda giderir. Tüketmekte olduğunuz et ve et ürünlerinin hijyenik şartlarda ve veteriner kontrolünde kesilip tüketiminize sunulması sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır. Et ve et ürünleri satın alınırken güvenilir firmalar tercih edilmelidir. Kesim hayvanlarının etleri, iç organları ve kanlarındaki hayvansal proteinler hayat için lüzumlu esansiyel aminoasitlerin taşıyıcısıdır.
Et, içerdiği ekstra aktif maddaler nedeniyle mutfaklarda çok çeşitli biçimde işlenir. Et teknolojisinin çeşitli branşlarında pişirilmek, kızartılmak, tütsülenmek ve salamura işlemine tabi tutulmak suretiyle pek çok ürüne dönüştürülür. Eti oluşturan kas liflerinin sindirimi kolaydır. Pişirilmiş et mideyi 2-3 saat sonra terkettiği halde kızartılmış et ancak 4 veya 5 saat sonra ince bağırsaklara iletilir. Kesim hayvanlarının etleri içerdikleri komponentler bakımından farklılık gösterir. (Tablo 2). Etin vitamin oranı düşüktür. 100 gr ette 0,2 - 0,38 mg laktoflavin, 0,1 - 0,23 mg anoyrin, 0,4 mg niasin, 0,6 - 2,0 mg pantotenik asit, 0,4 - 0,8 mg pridoksin, 0,002 mg biyodin, 0,01 - 0,03 mg pteroylglutamik asit bulunur. Askorbik asit etlerde mevcut değildir.
Vitamin A ise yalnız yağlı etlerde 50 - 60 ünite halinde, vitamin E 0,3 - 0,9 mg arasında ve vitamin K 0,2 mg kadar bulunur. Kesim hayvanlarının iç organları ve özellikle karaciğer vitaminlerden zengindir. Karaciğerde bulunan vitamin B miktarı ettekinden fazladır. Isıya dayanıklı olmayışı nedeniyle 120 derecede çabuk tahrip olur. Bu nedenle et ve karaciğer konservelerinde bulunmaz.